logo4 hairways

Alopecia areata is een huidaandoening waarbij plotseling kale plekken ontstaan in behaarde gebieden. Meestal is dit op het hoofd, maar het kan op elk ander behaard gebied van het lichaam ontstaan, zoals bijvoorbeeld de wenkbrauwen, baard en oksels. De kans op het krijgen van alopecia wordt geschat op 1,5%. Het komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en het kan op elke leeftijd beginnen.
Typisch bij alopecia areata is ook het pigmentverlies van nieuw uitgroeiende haren; dit is meestal van tijdelijke aard. Met name in de randen van de alopecia areata plekken kunnen ook zogenaamde ‘uitroeptekenharen’ voorkomen. Dit zijn kleine, onvolwaardige haartjes die taps toelopen. Deze uitroeptekenharen zijn een klassiek verschijnsel bij alopecia areata.

Oorzaak

Alopecia areata is een auto-immuunziekte; het afweersysteem van het lichaam is uit balans en richt zich tegen onderdelen van het lichaam, in dit geval de haarwortels.

Symptomen

De aandoening kenmerkt zich door ronde of ovale kale plekken, met de (lege) haarzakjes nog zichtbaar. Aan de rand van de plekken zitten vaak korte haartjes, de zogenoemde uitroeptekenharen. Ze worden namelijk naar het uiteinde toe breder.
Bij een klein deel van de mensen, die alopecia areata hebben, ontstaat kaalheid van de hele hoofdhuid. Dit wordt alopecia totalis genoemd. Mensen met alopecia areata kunnen ook afwijkingen aan de nagels hebben.

Behandeling Alopecia Areata

Wanneer er één of een paar kale plekken zijn, herstelt de haargroei zich zonder behandeling vaak weer binnen zes maanden tot twee jaar. Er is wel een kans dat de alopecia terugkomt.
Het is niet duidelijk wat de rol en de invloed van voeding en vitaminepreparaten op de ontwikkeling van deze aandoening is. Dit zal nog uit onderzoek moeten blijken.

Wat kan ik zelf doen?

Sommige mensen met alopecia areata kiezen voor het dragen van sjaaltjes, mutsen of helemaal niets. Er kan echter ook voor een haarwerk, in de vorm van een pruik of haarstukje worden gekozen. Bij de keuze van haarwerk komt veel kijken.
Afhankelijk van de grootte van de kale plek en de plaats waar deze zich bevindt, wordt de oplossing gekozen. Soms is dit echt haar, soms is synthetisch haar beter (of makkelijker) voor u. Ook uw lifestyle is van invloed op de keuze; sport u veel of juist weinig, transpireert u veel, zwemt u elke dag? Al deze dingen zijn van invloed op de juiste keuze van haarwerk.
Deze keus hoeft u niet alleen te maken; daar helpen wij u graag bij.
Maak een afspraak voor ons vrijblijvend advies!