logo4 hairways

Haaruitval is de meest voorkomende en de meest zichtbare bijwerking van chemotherapie. Chemotherapie is de behandeling van kanker met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Daardoor kan de kanker genezen of kunnen tumoren kleiner worden. Chemotherapie is samen met een operatie en bestraling de meest gebruikte manier om kanker te behandelen. Helaas worden door chemotherapie ook andere, gezonde cellen (die zich snel delen) getroffen, zoals de cellen die in onze haarzakjes voor de haargroei zorgen; met als gevolg dat er haaruitval optreedt door chemo. Haaruitval treedt meestal op twee tot drie weken na de eerste chemobehandeling.

Wel of geen haarverlies

Chemotherapie maakt gebruik van een mix van kankermedicijnen. De soort kanker bepaalt welke mix je toegediend krijgt. Sommige medicijnen veroorzaken haaruitval, maar er zijn er ook die geen of weinig haarverlies met zich meebrengen. Bij sommige behandelingen met chemo valt het haar niet uit, maar wordt het wel dunner of doffer. De behandeld arts kan u vertellen wat u kunt verwachten.

Haarverzorging - Mediceuticals

De hoofdhuid wordt door de chemo gevoeliger voor kou en warmte en wordt ook droger, waardoor schilfering kan ontstaan.
Hairways biedt diverse verzorgingsproducten van Mediceuticals. De producten van Mediceuticals zijn ontstaan door jarenlange farmaceutische research en zijn uitgebreid klinisch getest op werking en veiligheid. De producten van Mediceuticals ondersteunen en stimuleren nieuwe haargroei en dragen bij aan het optimaliseren van de conditie van hoofdhuid en haren.
Bij Hairways krijgt u persoonlijk advies en begeleiding, zodat uw haar in een zo goed mogelijke conditie terugkomt na de chemo.

Haaruitval

Doorgaans begint de haaruitval twee tot drie weken na de eerste chemokuur. Het verloop verschilt per persoon. Bij de een treedt het haarverlies geleidelijk op, bij de ander valt het haar meteen met grote plukken uit. De meeste mensen maken tegen de tijd dat hun tweede chemokuur begint, al gebruik van een haarwerk, sjaaltje of mutsje. Wacht daarom niet te lang voor u op zoek gaat naar geschikte hoofdbedekking, maar kijk vóór de start van de chemobehandeling al naar een pruik, toupim, shawl of mutsje. Ook voor heren zijn er comfortabele petten en (nacht)mutsjes om tijdens en na de chemokuur te dragen.

Zelf controle

Sommigen mensen vinden de overgang van lang haar naar een kaal hoofd minder bruusk als ze hun haar net voor de chemobehandeling kort laten knippen. Het verlies van korte haartjes of stoppeltjes wordt als minder confronterend ervaren, dan wanneer er lange plukken haar uitvallen. Ook kan het een gevoel van controle geven dat je zelf enigszins de regie hebt over het haaruitval, in plaats van het lijdzaam te moeten ondergaan. Omdat u niet aan de therapie wilt beginnen met wondjes op uw hoofd, kunt u het knippen of kort scheren het beste door een haarspecialist zoals Hairways laten uitvoeren.

Hoe voelt het?

Sommige mensen voelen pijn wanneer hun haar begint uit te vallen; men spreekt dan van ‘haarpijn’. Anderen ervaren alleen jeuk of een raar, kriebelend gevoel. Het duurt doorgaans maar een paar dagen en verschilt van persoon tot persoon.
Behalve uw hoofdhaar kan ook de rest van uw lichaamsbeharing uitvallen; het haar op de armen, benen, wenkbrauwen, wimpers, okselhaar en schaamhaar. Dat hangt af van de soort chemo en verschilt ook per persoon.
Een hoofd dat niet door haar bedekt wordt, koelt sneller af. Een pruik, muts of shawl na chemo draagt u dan ook niet alleen om het haarverlies te verhullen, maar ook om uw hoofd aangenaam warm te houden. Zeker ook ’s nachts kan uw hoofd koud aanvoelen. Onze zachte nachtmutsjes bieden daar een oplossing voor.

Nieuwe haargroei

Na de chemotherapie groeit het haar terug. Vanaf 6 weken verschijnen de eerste haartjes. Het kan ook gebeuren dat uw haar reeds begint te groeien net voor of tijdens de laatste chemokuur. U hoeft niet bang te zijn dat een pruik, muts of shawl de haargroei belemmert. Uw haar groeit even snel terug met of zonder hoofdbedekking. Aan u de keuze, wanneer u weer genoeg vertrouwen in uw uiterlijk heeft om zonder haarwerk rond te lopen.

Uw nieuwe haar kan er in het begin, qua kleur (donkerder) en structuur, anders uitzien dan voorheen. Wellicht krijgt u de krullen, die u altijd wilde of juist dat mooie steile haar. Soms is dat tijdelijk en krijgt u na een paar maanden tot een jaar uw eigen haar terug. Maar soms ook, zijn de veranderingen blijvend.

De haarspecialisten van Hairways helpen u graag om de bij u passende, nieuwe coupe te vinden.