logo4 hairways

Trichotillomanie is geen haarziekte, maar een psychische aandoening. De haaruitval wordt veroorzaakt door een dwangmatige neiging de eigen haren uit te trekken. Er bestaat geen samenhang met een dermatologische huid- en/of haarziekte.
Bij kinderen komt deze dwangmatige neiging veel vaker voor dan bij volwassenen en ongeveer twee keer zoveel meisjes als jongens lijden aan deze psychische aandoening.
Omdat mensen meestal ontkennen dat ze hun eigen haren uittrekken, is het lastig de juiste diagnose te stellen. De verschijningsvorm van trichotillomanie kan veel lijken op alopecia areata. De dermatoloog kan dit verschil aan het licht brengen. Zo zijn er bij trichotillomanie veel afgebroken haren te zien. Alopecia areata kent dit beeld niet; daar zijn vaak de ‘uitroeptekenharen’ aanwezig, wat duidt op verminderde haargroei.

Het verloop van Trichotillomanie

In de meeste gevallen begint de aandoening in de puberteit, rond de 11 jaar, maar ook jongere kinderen kunnen aan trichotillomanie lijden. Onder de leeftijd van 5 jaar zijn het voornamelijk jongens, die de stoornis ontwikkelen, terwijl het in de pubertijd meer meisjes zijn. Circa 80% van de volwassen patiënten is vrouw. Bij kinderen kunnen de symptomen ook weer volledig verdwijnen; voor volwassenen is het vaak lastiger om er vanaf te komen.
De symptomen van Trichotillomanie zijn bij perioden feller of juist rustiger.

Behandeling

Omdat trichotillomanie een gedragsstoornis is, bestaat er geen behandeling van deze aandoening op basis van medicatie. Als de dermatoloog geconstateerd heeft dat er sprake is van trichotillomanie, dan wordt de patiënt doorverwezen naar een psychotherapeut. Het stoppen met trekken aan de eigen haren is de enige manier om dit probleem op te lossen. Het is mogelijk dat er inmiddels blijvende schade aan de haarfollikels is aangebracht, waardoor volledig herstel van de haargroei niet in alle gevallen mogelijk is.

Groeien mijn haren weer terug?

Normaal gesproken groeien uw haren na enige tijd weer terug. Het verloop daarvan verschilt per persoon en situatie; afhankelijk van de plaats, waar u ze heeft uitgetrokken, de groeifase van de uitgetrokken haren en eventuele schade aan de hoofdhuid. In een normale situatie groeien haren ongeveer 1 cm per maand. Voor een herstel van de volle haardos, is het uiteraard van belang dat er geen andere haren meer uitgetrokken worden. Hoe vaker een haar uitgetrokken is, hoe meer kans er is op blijvende schade. Het is dus zaak zo snel mogelijk hulp te zoeken!

Hulp

De eerste stap naar herstel is het onderkennen van de aandoening. Daarna kan Hairways een helpende hand bieden door bijvoorbeeld het plaatsen van een vorm van extensions. Dit helpt vaak om van de aangetaste plekken af te blijven. Samen met eventueel een psychotherapeut streven we ernaar om de trichotillemanie te stoppen.