logo4 hairways

De term haarziekten is een verzamelnaam voor aandoeningen die gerelateerd zijn aan haaruitval en/of verstoringen van uw hoofdhuid. Hier kunnen verschillende en complexe oorzaken aan ten grondslag liggen. Erfelijke haaruitval is voor een professional makkelijk vast te stellen omdat de erfelijke haaruitval in vaste patronen verloopt die herkenbaar zijn.
Hormoonschommelingen, het natuurlijke verouderingsproces en langdurige stress, kunnen bij het ontstaan van haarziekten een rol spelen. Zowel mannen als vrouwen kunnen lijden aan haarziekten.
Er zijn verschillende haaraandoeningen, die door gespecialiseerde haarverzorgers en dermatologen vastgesteld en bevestigd kunnen worden.

Diverse bekende haarziekten zijn onder andere:

  • alopecia areata
  • alopecia totalis
  • psoriasis
  • trichotillomanie

Andere oorzaken

Niet alleen haarziekten zijn de oorzaak van haaruitval en kaalheid. Naast de erfelijke factor kunnen onder andere stress, medicijnen en chemotherapie, ijzertekort, operatie of bevalling, slecht werkende schildklier, slechte conditie van de hoofdhuid en te laag gewicht, ook haaruitval veroorzaken.

Tijdelijke haaruitval

Haaruitval kan ook tijdelijk zijn, mits er geen sprake is van erfelijke oorzaak. De haargroei kan zich dan weer herstellen; bijvoorbeeld na een operatie of bevalling.
Het haar gaat door verschillende fases. Elke haar kent een periode van groei, overgang en rust. Minimaal 85% van ons haar blijft in de groeifase. De overige haren verliezen we na een periode van overgang en rust. Daarna komen er nieuwe haren terug. Tot de leeftijd van 30 jaar is het normaal om maximaal 50 haren per dag te verliezen. Tot 50 jaar maximaal 80 haren per dag en na 50 jaar maximaal 100 haren per dag. Meestal merkt u hier niets van, omdat het over het gehele hoofd gebeurt en niet op 1 plek.

Haarpijn

Het krimpen van de haarzakjes kan pijn veroorzaken. Deze vorm van haarpijn komt geregeld voor bij alopecia areata, alopecia totalis en bij haaruitval na chemo. Haarpijn kan daarnaast veroorzaakt worden door een bacterie (fibroniserende alopecia). Door de ziekte te behandelen kan de haarpijn afnemen.

Behandeling haarziekte

Afhankelijk van het soort haarziekte kan een behandeling voorgesteld worden. Daarnaast is het belangrijk om gezond te leven, waar mogelijk veel te bewegen en een verantwoord voedingspatroon te gebruiken. Een haarspecialist, huisarts en/of dermatoloog kunnen u hierbij adviseren.

Vergoeding

Bij vrijwel alle haarziekten komt u voor een vergoeding in aanmerking. Als u voldoet aan de voorwaarden, wordt er vanuit de basisverzekering een vergoeding toegekend. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat u vanuit uw aanvullende verzekering ook nog een deel vergoed krijgt. Laat u hierover informeren door uw zorgverzekeraar.

Cosmetische oplossing

Haaruitval heeft een negatief effect op het zelfvertrouwen en welbevinden. Hairways wil u daar graag mee helpen. Mooie haarmake-up of een goed passend haarwerk maken een wereld van verschil.
Voor fijn en dun haar waar de hoofdhuid doorheen schijnt, bieden wij haarmake-up, in de vorm van Toppik Hair Building Fibers. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en doordat het perfect bij uw eigen haar past, geeft het uw haar optisch meer volume.
Toppik Hair Building Fibers laat het haar er dikker en voller uitzien.
Bij (beginnende) kaalheid bieden wij een verscheidenheid aan haarwerken en haarstukjes. Voor de bij u passende oplossing, staan onze specialisten klaar om u te adviseren.
Neem vrijblijvend contact met ons op!