logo4 hairways

Psoriasis is een chronische huidaandoening die bij ongeveer 3% van de Westerse bevolking voorkomt. Het kenmerkt zich door platte plekken met rode, schilferige huid; ook wel chronische plaque psoriasis genoemd (de meest voorkomende vorm van psoriasis - 90%).
De klachten beginnen vaak op jongvolwassen leeftijd, maar het kan ook bij kinderen voorkomen. In de meeste gevallen wisselt de conditie van de aangetaste huid; het gaat met perioden beter of slechter. Psoriasis is niet besmettelijk of kwaadaardig.

Oorzaak Psoriasis

Bij psoriasis zijn er ontstekingen in de huid en is de cyclus van de huidcellen verstoord, waardoor een soort opstapeling van hoorncellen ontstaat. Het is nog niet bekend wat de ziekte veroorzaakt, maar het immuunsysteem lijkt wel een rol te spelen. Op de psoriasisplekken is een abnormale immuunreactie ontstaan. Ook erfelijkheid speelt een rol. Ongeveer 40% van de mensen met psoriasis heeft een eerstegraads familielid (zus, broer, kind of ouder ) met psoriasis. Er zijn specifieke locaties op de genen, die te maken hebben met een hoger risico op psoriasis, zo blijkt uit genetisch onderzoek. In de platte plekken (plaques) komt een verhoogde concentratie van bepaalde immuun eiwitten (cytokines IL-12 en IL-23) voor.
Sommige factoren kunnen psoriasis uitlokken of verergeren bij mensen die aanleg daartoe hebben, bijvoorbeeld: stress, infecties, beschadigingen van de huid, medicatie en roken. Er zijn aanwijzingen dat overgewicht bijdraagt aan een ernstigere vorm van psoriasis. Ook lijkt er een relatie te bestaan tussen psoriasis en alcoholgebruik.

Symptomen

Psoriasis kan zich op verschillende manieren uiten. Soms lijkt het op eczeem. Symptomen die kunnen voorkomen zijn: roodheid, nagelafwijkingen, jeuk, schilfering en plekken.
Kenmerkend voor psoriasis zijn de scherp begrensde rode, platte plekken (plaques) van minder dan 1 tot meer dan 10 centimeter groot. Deze zijn bedekt met witte/zilverkleurige schilfers die je er makkelijk af kunt krabben. De plekken zitten meestal op het behaarde hoofd, op de ellebogen en knieën, op de rug en op de handen en voeten. Er kunnen maar een paar of juist heel veel kleine plekken zijn, maar het kan ook zo zijn dat de plekken een groot deel van de huid beslaan.

Psoriais Capitis – psoriasis van de hoofdhuid

Psoriasis capitis, oftewel psoriasis van de behaarde hoofdhuid, komt zeer vaak voor onder patiënten met psoriasis. Met name de haargrenzen aan de voorzijde, de slapen, en de nek zijn hierbij aangedaan. Zowel mannen als vrouwen kunnen psoriasis van de hoofdhuid krijgen. Psoriasis van de hoofdhuid is vaak lastig te behandelen, met name bij mensen die flink behaard zijn. Meestal is er geen sprake van haaruitval. Maar in ernstige, landurige en therapieresistente vormen kunnen op sommige plekken de haren toch gaan uitvallen met achterlating van ontsierende littekens op de haarloze gebieden.

Mediceuticals

Psoriasis kan niet genezen worden, maar Mediceuticals behandelingen kunnen de psoriasis tijdelijk onderdrukken en daarmee het leven van de patiënt een stuk draaglijker maken. Psoriasis heeft een golvend verloop met rustige periodes, afgewisseld door tijden waarin de aandoening actief is en de huid ernstig is aangedaan. In de loop van de tijd kunnen de uitgebreidheid en de ernst van de hoofdhuidafwijkingen sterk veranderen.
Hairways heeft zeer goede resultaten met de Mediceuticals behandeling bij Psoriasis.