logo4 hairways

Alopecia totalis is een haarziekte waarbij haren plotseling uitvallen en meestal niet terugkomen. Deze aandoening kan, naast totale haaruitval op het hoofd, alle behaarde lichaamsdelen (benen, oksels, etc.) aantasten. Het komt voor bij mannen en vrouwen en kan tot psychologische en emotionele problemen leiden.
Wanneer het haar op de hoofdhuid, wenkbrauwen, wimpers en baardhaar volledig is uitgevallen spreekt men van alopecia totalis. Wanneer al het haar over het hele lichaam uitvalt en niet of nauwelijks terugkomt spreken we van alopecia universalis.

Oorzaak Alopecia Totalis

De oorzaak van alopecia totalis is net als als bij alopecia areata niet bekend. Het is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem zich tegen de haarzakjes keert. Ongeveer 1 op de 250.000 mensen lijdt aan alopecia totalis. Mannen en vrouwen worden in gelijke aantallen getroffen door alopecia totalis.
Omdat de stamcellen van de huid aanwezig blijven, bestaat een kleine kans dat het haar terug zal groeien. De prognose wordt echter slechter naarmate het proces langer duurt. Hergroei is onwaarschijnlijk als de alopecia totalis langer dan twee jaar duurt. Ook bij het ontstaan van alopecia totalis op jonge leeftijd is de prognose slecht.
In tegenstelling tot alopecia androgenetica is het van alopecia totalis niet bekend of het erfelijk is.

Is er wat aan te doen?

Er is helaas geen behandeling bekend voor alopecia totalis. Ook haartransplantatie is in het geval van alopecia areata niet geschikt. De eventueel geschikte getransplanteerde haren zouden weer kunnen uitvallen en de kenmerkende areata plekken kunnen elders op het hoofd weer ontstaan.

Haarwerk

Wat wel gedaan kan worden, is de kale plekken camoufleren met een haarwerk (pruik of haarstukje). Hairways kan u deskundig adviseren. Samen zoeken we naar de oplossing waar u zich prettig bij voelt.