logo4 hairways

Haaruitval, dunner wordend haar en kaalheid; het overkomt niet alleen de man. Na het veertigste levensjaar begint bij 40% van alle vrouwen het haar dunner te worden. Dit kan het zelfvertrouwen danig aantasten, omdat het haar een belangrijke onderdeel van het uiterlijk is.

Oorzaken van haaruitval

Extreme stress kan leiden tot overmatige haaruitval. Een bevalling, ziekte of operatie bijvoorbeeld, kan ervoor zorgen dat uw lichaam tijdelijk veel haar afstoot. Maar ook erfelijkheid speelt een grote rol.
Haaruitval wordt door vrouwen als emotioneel zeer belastend ervaren. Goede hulp door een ervaren, goed opgeleide haarwerkspecialist is dan ook belangrijk.

Alopecia androgenetica

Haaruitval bij vrouwen door Alopecia androgenetica (haaruitval volgens het mannelijk patroon) is de meest voorkomende oorzaak van haaruitval bij vrouwen. Het is een proces dat onder andere door leeftijd en hormoonhuishouding in gang wordt gezet. Bij vrouwen komt de gewone of klassieke kaalheid (alopecia androgenetica) vooral tot uiting door een steeds tranparanter en breder wordende scheiding. De haren worden achter de haargrens steeds dunner en de hoofdhuid schijnt door. Vaak begint het proces bij de overgang, maar tegenwoordig komt het ook steeds vaker bij jonge vrouwen voor.

Oorzaak van erfelijke kaalheid

Erfelijke kaalheid wordt veroorzaakt door gevoeligheid van bepaalde haarzakjes voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT). Dit DHT wordt onder invloed van een enzym (5-alpha-reductase, type I en II) gevormd uit het hormoon testosteron. Het DHT bindt zich aan de androgeenreceptor (een ´biologisch magneetje´) van het haarwortelzakje, dat daardoor minder goed doorbloed wordt. De groeifase van de haar verkort daardoor van drie à vijf jaar tot slechts enkele maanden en het haarwortelzakje sterft versneld af. Als dit proces zich bij veel haarzakjes voordoet, wordt de haardos steeds dunner en zal uiteindelijk kaalheid optreden. Het aantal androgeenreceptoren dat een mens heeft is genetisch bepaald en dat verklaart mede waarom sommige mensen wel en anderen niet kaal worden.
Volledige kaalheid komt bij vrouwen echter zelden voor!

Behandeling

Door de haarzakjes te beschermen tegen de DHT kan de haaruitval gestopt worden. Dit kan door middel van een lotion. Zolang de lotion gebruikt wordt stopt de haaruitval. Als gestopt wordt met de lotion zal ook na enige tijd de haaruitval weer doorzetten.

Haaruitval door stress (Telogeen Effluvium)

Fysieke of psychische stress, zoals hoge koorts, infecties, bloedarmoede, operatie, ongeval, emotionele problemen, streng dieet en alcoholmisbruik, kan deze vorm van haaruitval veroorzaken. Veel vrouwen hebben met telogeen effluvium te maken na een bevalling. De haarwortel stopt met groeien en trekt zich versneld terug in de rustfase van de haargroeicyclus. De haren vallen meer en gemakkelijker uit dan ‘normaal’ bij het borstelen of bijvoorbeeld wanneer de handen door het haar worden gehaald. Gelukkig groeien de haren meestal na circa zes maanden weer terug. In sommige gevallen is er sprake van een chronische vorm van telogeen effluvium en houdt de overmatige haaruitval bij vrouwen vele maanden tot zelfs jaren aan. Als u meer dan de gemiddelde 100 haren per dag verliest heeft u mogelijk te maken met telogeen effluvium. Een gezond dieet met een gezonde levensstijl (balans in werk en rust), eventueel gecombineerd met aan het haar gerelateerde voedingssupplementen is dan extra belangrijk.

Andere oorzaken van haaruitval:

  • kaalheid in de voorste haarlijn (frontale fibroserende alopecie)
  • Lichen planopilaris (ontstoken haarzakjes met littekenvorming)
  • pleksgewijze kaalheid (alopecia areata)

Cosmetische oplossing

Bij fijn en dunner wordend haar, waar de hoofdhuid doorheen schijnt, bieden wij een cosmetische oplossing, in de vorm van Toppik Hair Building Fibers. Dit is een haarmake-up, die verkrijgbaar is in verschillende kleuren en daardoor perfect bij uw eigen haar past en het er voller en dikker laat uitzien.
Miljoenen mannen (en vrouwen), die worstelen met fijn of dunner wordend haar door onder andere genetische oorzaak, alopecia of chemotherapie, hebben de positieve verandering door Toppik ervaren.

Bij (beginnende) kaalheid bieden wij een verscheidenheid aan haarwerken en haarstukjes. Onze haarspecialisten staan voor u klaar om u advies te geven over de bij u passende oplossing.
Neem vrijblijvend contact met ons op!

Voor meer informatie, zie ook:
kaalheid bij mannen