logo4 hairways

Kaalheid ontstaat als gevolg van meer haaruitval dan aanmaak van nieuwe haren. Haaruitval is een natuurlijk proces. Bij gezonde mensen kan elke haar drie tot vijf jaar in de hoofdhuid blijven zitten. In deze periode groeit de haar. Na deze tijd valt de haar uit en blijft het haarzakje ongeveer drie maanden zonder haar (rustfase). Dan komt er een nieuwe haar uit het haarzakje en herhaalt zich de cyclus van drie tot vijf jaar.
Er zijn 100.000 tot 150.000 haarzakjes op het hoofd. Het is normaal dat er ongeveer 50 tot 100 haren per dag uitvallen. Pas als dat er veel meer zijn, spreken we van overmatige haaruitval. Als haren overmatig uitvallen en niet worden vervangen door nieuw haar, wordt u kaal (alopecia).

Kaalheid bij vrouwen en mannen

Elk haarzakje kan ongeveer 20 haren voortbrengen, waarna het afsterft. Omdat elke haar drie tot vijf jaar in het haarzakje blijft, zou je dus pas na 60 tot 100 jaar kaal kunnen worden. Dat vele mannen (en soms ook vrouwen) al op jeugdige leeftijd last krijgen van (gedeeltelijke) kaalheid heeft te maken met de gevoeligheid van bepaalde haarzakjes voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT). Dit hormoon verhindert een goede doorbloeding van het haarzakje waardoor de groeifase van de haar verkort wordt van drie à vijf jaar tot soms slechts enkele maanden.
Stel dat uw haar niet in vier jaar, maar al in één jaar uitgegroeid is, dan heeft u dus op uw 20e jaar al alle 20 haarcycli doorlopen en wordt u kaal. Ongeveer 70% van de mannen en 40% van de vrouwen krijgt ooit te maken met een vorm van kaalheid, variërend van een lichte vorm tot volledige kaalheid. Er zijn verschillende vormen van kaalheid. De meest bekende zijn:

alopecia androgenetica (erfelijke haaruitval)
alopecia areata (pleksgewijze haaruitval)

Alopecia Androgenetica

De oorzaak van het mannelijke type haaruitval (alopecia androgenetica) is het hormoon dihydrotestosteron (DHT). Bij mannen leidt deze vorm van erfelijke kaalheid tot de bekende inhammen op het voorhoofd of een groter wordende kale plek op de kruin.
Bij vrouwen komt deze vorm van haaruitval in mindere mate ook voor. De haaruitval is bij vrouwen verspreid over het hele hoofd: het haar oogt dan dunner. Deze vorm van haaruitval is een natuurlijk proces en dient niet als abnormaal beschouwd te worden.

Alopecia Areata

Pleksgewijze haaruitval (alopecia areata) ontstaat vaak na spanningen. Er doen zich volkomen kale plekken op hoofd, wenkbrauwen of andere lichaamsdelen voor. Pleksgewijze haaruitval geneest vanzelf, tenzij volledige kaalheid is ontstaan.

Andere vormen en oorzaken van kaalheid zijn:

• ziektes of psychische aandoeningen
trichotillomanie (dwangmatig trekken aan het haar)
• littekens
• frontale fibroserende alopecia (kaalheid in de voorste haarlijn)
• telogeen effluvium (haaruitval na stress door bevalling, operatie, crash dieet)

Fabels over kaalheid

U kunt niet kaal worden door: het haar hard borstelen; elastiekjes te strak in het haar doen; het haar permanenten of verven; een pet of hoofddoek dragen; te veel met het hoofd draaien in de slaap.
Het haar kan wel beschadigd worden hierdoor, maar dan breekt het gewoon af en groeit vanzelf weer aan. Alleen door het extreem straktrekken van de haren (tractie alopecia) kunnen ze helemaal uitgetrokken worden, bijvoorbeeld door: te strakke dreadlocks; te strakke paardenstaarten; te strakke vlechten. Er kan blijvende schade ontstaan wanneer er constant te veel spanning staat op de haarschacht.

Andere oorzaken van haaruitval zijn onder andere:
• stress (telogeen effluvium)
• pleksgewijze kaalheid (alopecia areata)

Cosmetische oplossing

Voor fijn en dun wordend haar waar de hoofdhuid doorheen schijnt, is er een cosmetische oplossing; Toppik Hair Building Fibers. Dit is een haarmake-up, die verkrijgbaar is in verschillende kleuren en perfect bij uw eigen haar past, waardoor het er voller en dikker uitziet.
Toppik heeft het leven van miljoenen mannen (en vrouwen) veranderd, die worstelen met fijn of dunner wordend haar door onder andere genetische oorzaak, alopecia of chemotherapie.

In het geval van (beginnende) kaalheid bieden wij een verscheidenheid aan haarwerken en haarstukjes. Voor de bij u passende oplossing, staan onze specialisten klaar om u te adviseren.
Neem vrijblijvend contact met ons op!

Voor meer informatie, zie ook:
kaalheid bij mannen
kaalheid bij vrouwen